05 mei 2022

Raymond van Gils is al jaren rozeninkoper bij OZ Hami. Voorheen werkte hij voor Hamifleurs in Naaldwijk en sinds de overgang naar OZ Hami werkt hij ongeveer 2 dagen in Aalsmeer en 3 dagen in Naaldwijk. Hij koopt dagelijks de rozen in voor met name de groothandel; rechtstreeks bij kwekers én op drie veiling klokken (Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg). Zodra Online Flower Auction (OFA) van start gaat op 9 juni gaat hij inkopen via OFA. Wij zijn benieuwd hoe hij tegen de komst van OFA aankijkt en gingen daarover met hem in gesprek.

Data gedreven werken

Bij OZ Hami werken ze data-gedreven en hierdoor kunnen ze redelijk goed inschatten wat er nodig is. Het ‘Vandaag voor Morgen’ principe van OFA is voor Raymond dan ook heel prettig. Natuurlijk is het verse handel en soms lastig in te schatten maar door de data-analyses weet hij vooruit al wel wat hij zo ongeveer nodig heeft en op deze manier kan hij vandaag alvast de handel voor morgen inkopen.

Gewoontes doorbreken

Natuurlijk kan hij zich voorstellen dat het lastig kan zijn voor sommige kopers om de manier waarop ze nu werken te doorbreken en soms wordt er ook door kopers puur op bestelling gekocht. Maar hij verwacht dat als het aanbod op OFA goed en interessant is de kopers vanzelf aansluiten. Zelf is hij al vanaf het begin meegenomen in de plannen van OFA en waardeert het dat de initiatiefnemers hun nek durven uit te steken voor de branche en op deze manier zaken versneld willen veranderen. Belangrijk is volgens hem dat kwekers en kopers hierin gaan samenwerken.

Waarom aansluiten bij OFA

Op onze vraag waarom kopers zich zouden moeten aansluiten bij OFA geeft hij aan dat het aftuin veilen een enorm voordeel is wat hem betreft. Geen onnodige product stromen meer waardoor de producten verser blijven en een voordeel voor de logistiek oplevert maar ook voor het personeel dat op tijd kan starten. Door deze voordelen haal je onnodige kosten uit de keten.

Een voorbeeld wat Raymond geeft is dat hij vrijdag al kan inkopen, de handel alvast in de webshop kan zetten en maandag al voor 6 uur de rozen in huis heeft, waardoor hij snel kan schakelen!

Ook inkopen via Online Flower Auction? Meld je dan nú aan via het inschrijfformulier!