08 juni 2022

Jan Doeve is één van de veilingmeesters van Online Flower Auction (OFA) en gaat vier dagen in de week de veiling leiden. Jan is in de sierteelt branche voor de meesten een bekend gezicht maar we stellen hem alsnog graag even voor!

Jan komt uit een kwekersgezin, zijn vader was rozenkweker, hij had een kleine kwekerij op de Hornweg in Aalsmeer. Jan zocht op zijn 12e als schooljongen liever het avontuur op in de veiling, dat was in die tijd nog veiling ‘Bloemenlust’ in Aalsmeer Oost. Op de veiling was het hard werken maar ook lekker verdienen en het verdiende geld werd gespaard maar ook uitgegeven, een mooie tijd aldus Jan.

Veiling als leerschool

Zijn eerste ‘echte’ baan was ook op de veiling, als rozen inkoper ging Jan aan de slag bij OZ-export, daar heeft hij het inkoop vak geleerd van Klaas van Zijverden. Hij leerde het inkopen op de tussenwagens en de aanvoer van rozen was destijds alleen uit Holland. Aalsmeer was in die tijd echt nog hét middelpunt van de rozenhandel.

Rozen inkopen

Na een poosje maakte Jan de overstap naar Prins en Scheuler, een klein groeiend bedrijf waar een oud-collega werkzaam was. Al met al heeft Jan hier ca. 15 jaar gewerkt en de ontwikkelingen in de rozenhandel meegemaakt zoals de opkomst van de import rozen.

Helaas ging dit bedrijf failliet en, na een uitstapje naar een paar andere bedrijven, is Jan aan de slag gegaan bij Aablo. Daar heeft hij ongeveer 25 jaar gewerkt als rozen inkoper. Hij was vanuit Aablo ook betrokken bij de ontwikkeling van KOA en contactpersoon voor de VBA (later RFH). Zo werd KOA bijvoorbeeld geïnstalleerd bij Aablo maar moest er wel een zogenaamde ‘combifoon’ komen, die ervoor zorgde dat je kon bellen én kopen met dezelfde headset, een doorbraak in die tijd. Jan heeft er altijd van genoten om voorop te lopen in de ontwikkelingen en deze uit te testen voor zijn werkgever.

Berg Roses

Na deze periode als inkoper is Jan parttime gaan werken bij Berg Roses in de verkoop/acquisitie van de rozen. Fijn om niet meer zo vroeg te hoeven inkopen en zo privé beter te kunnen combineren met het werk. Jan is nu nl. (eindelijk na 45 jaar) dé bridgekampioen van Aalsmeer! Mooi om de handel vanuit de kwekerskant te ervaren, hier heeft hij ook weer veel geleerd. We vroegen ook Jan natuurlijk nog even naar zijn lievelingsroos, en ondanks dat hij Con Amore ook erg kan waarderen wint de Peach Avalanche het, een roos die geweekt wordt door, hoe kan het ook anders, Berg Roses.

Veilingmeester

En nu gaat Jan dus de veilingen voor OFA leiden, een prachtige uitdaging. 15 jaar geleden zat hij in de commissie om KOA op te starten. De VBA was destijds al bezig met het af-tuin veilen en dat is toen niet van de grond gekomen. Des te mooier om ‘vandaag voor morgen’ nu te gaan opstarten bij OFA.

Ook inkopen via Online Flower Auction? Meld je dan nú aan via het inschrijfformulier!