28 maart 2022

Tijdens de kopersdag op donderdag 24 maart werd een grote groep inkopers bijgepraat over Online Flower Auction (OFA). Na de introductie en bekendmaking van de officiële startdatum werd de nieuwe veilingklok gedemonstreerd door middel van een ludieke loterij rond het thema speedboot. Aansluitend werd de gelegenheid geboden om vragen te stellen.

Veranderende wereld en noodzaak toekomstbestendige klok

Tijdens de presentatie werden de veranderingen in de wereld op het gebied van de bloemenhandel (met name rozen) toegelicht om daarmee het belang en de urgentie van een toekomstbestendige klok voor zowel kweker als koper te benadrukken.

Paul Holla en Arie van den Berg (initiatiefnemers OFA): “Samen met kwekers en kopers willen wij zorgen voor een efficiënte en betaalbare klok waarmee we de toekomst voor Nederland als handelsland voor bloemen willen veiligstellen. Het was goed om hier met deze grote groep kopers van gedachten te wisselen en onze plannen verder toe te lichten. ”

Vandaag voor morgen en aftuin veilen

Specifiek voor de kopers werd ingegaan op de voordelen van OFA zoals ‘vandaag voor morgen’ en aftuin veilen waardoor de bloemen rechtstreeks van kweker naar klant vervoerd worden en de bloemen in de ochtend al vroeg in de box van de koper staan. De voordelen die dit oplevert op het gebied van kwaliteit, efficiency én duurzaamheid werden toegelicht.

Tijdens het interactieve deel was er volop mogelijkheid om vragen te stellen waarvan ook goed gebruik gemaakt werd.

Rob Meijdam (commercie OFA): “Het was goed om te horen welke vragen er nog leven bij de kopers, we nemen dit uiteraard mee de komende tijd. Kopers die zich nog niet hebben aangemeld kunnen dit alsnog doen zodat we ze ook kunnen benaderen om mee te doen aan de proefveilingen die binnenkort van start gaan.”

Officiële startdatum en proefveilen

In aanloop naar de officiële startdatum zal er half april al in kleine groepjes gestart worden met proefveilen. De officiële startdatum werd bekend gemaakt en op donderdag 9 juni om 10.00 uur zal de eerste veiling plaatsvinden. Dit is vooralsnog de veiltijd van maandag t/m vrijdag. Er zal worden gestart met rozen maar ook vanuit andere productgroepen is er veel interesse.

Freek Smoes (CEO OFA): “De komende tijd gaan we de puntjes op de i zetten voor wat betreft de processen en techniek, hierin is het testen erg belangrijk. Er is gekozen om na de drukke meimaand te starten met veilen en we kijken natuurlijk enorm uit naar 9 juni.”

Snelheid van OFA ervaren

In de sfeervol aangeklede ruimte op de locatie van Berg Roses in Delfgauw viel bij binnenkomst de grote speedboot gelijk op. De speedboot symboliseert de snelheid en wendbaarheid waarmee OFA haar nieuwe digitale landelijke veiling lanceert.

Tijdens de ‘demonstratie veiling’, geleid door de nieuwe OFA Veilingmeester Wout Oor, gold de gedrukte prijs op de klok als lotnummer. Zo werden vijf winnaars bekend gemaakt die binnenkort de snelheid van de OFA-speedboot letterlijk gaan ervaren op het Tjeukemeer!

De geslaagde middag werd afgesloten met een informele borrel waarbij er uitgebreid de mogelijkheid was om bij te praten en verder van gedachten te wisselen.

Het nieuws over onze kopersdag is in de media gepubliceerd. Lees meer via:

BP nieuws

Bloemenkrant

FloraNews

Goedemorgen Sierteelt

Platform Bloem